De AEX-index in Amsterdam noteerde kort drie kwartier na opening 1,3 procent hoger op 290,72 punten. De MidKap-index won 3,7 procent tot 478,95 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt noteerden de beurzen tussen 1,5 en 2,4 procent hoger.
De producent van navigatiekastjes TomTom was met een plus van 5,6 procent de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Onder de middelgrote fondsen liet de producent van specialistische metalen Advanced Metallurgical Group (AMG) de sterkste klim zien. Het aandeel won ruim 8 procent. Het bedrijf wist zowel de winst als de omzet in het tweede kwartaal te verdubbelen ten opzichte van een jaar geleden.
CSM
Het aandeel CSM volgde met een winst van 5,7 procent. De producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten liet weten een zware eerste helft van het jaar achter de rug te hebben. De winst daalde fors, evenals het bedrijfsresultaat, door fors hogere grondstofprijzen. De resultaten lagen wel in lijn met de verwachtingen en CSM bevestigde de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar.
In Frankfurt klom Commerzbank 4,9 procent. De Duitse bank zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 93 procent in elkaar zien storten door afschrijvingen van 760 miljoen euro op beleggingen in Grieks staatspapier. Desondanks handhaaft de Duitse bank wel de verwachting van winstgroei in 2011.
E.ON
Het Duitse energieconcern E.ON klom in Frankfurt 0,9 procent. E.ON leed in het afgelopen kwartaal een verlies van 1,49 miljard euro, het eerste kwartaalverlies voor het concern ooit. E.ON wijt het verlies aan de maatregelen van de Duitse overheid om kernenergie in de ban te doen. Daardoor moet het bedrijf stevig reorganiseren.
De Zwitserse levensmiddelenproducent Nestlé zag de winst en omzet in de eerste 6 maanden van het jaar afnemen door stijgende grondstoffenprijzen en door de sterke Zwitserse frank. Het aandeel klom desondanks in Zürich 1,2 procent.
De euro was 1,4370 dollar waard tegen 1,4230 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie klom 3,5 procent tot 82,10 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl